Mongol Sagaj Klub

2018\05\10

Mongol játszóház a Szimbiózis Napok fesztiválon

Mongol naadgai Szimbiózis Napok udurlug deer taniltsuulna!

mongol_jatszohaz.jpgA Mongol Sagaj Klub szervezésében sagaj lövészet és különböző birka bokacsont játékokat játszunk szombat délután a Szimbiózis Fesztiválon.

A fesztiválról:
A Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivált immár 13. alkalommal rendezzük meg 2018. május 11–12-én a Három Holló kulturális központban. Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival. Sokféle előadás, beszélgetés, alkotóműhely, kiállítás, film és zenei program várja az látogatókat.
http://szimbiozis.com/2018/04/16/mongol-jatszohaz/
Időpont: 2018. május 12., 17:30-19:00
Helyszín: Három Holló Kulturális Központ, 1052 Budapest, Piarista köz 1. (bejárat a Szabad sajtó út felől)
Várunk mindenkit szeretettel!

 

-----------------------------------------
Ungar Dakh Mongol Shagain Klub Szimbiózis Fesztivál deer byamba garigiin oroit shagain kharvaa bolon yanzuuriin shagain toglom zukhiun baiguulna.

Bolokh tsag: 2018. május 12., 17:30-19:00
Bolokh gazar: Három Holló Kulturális Központ, 1052 Budapest, Piarista köz 1. (Szabad sajtó út-aas orno)

Ta bukhniig urij baina!

klub

2018\02\14

Homboroo dobás

0040.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A játékban 2 - 4 játékos vesz részt, 4 bokacsonttal dobnak, egymás után. Az alábbi kidobott variációk értékesek:

2 - 2 egyforma - a dobás 2 pontot ér. (Ilyenkor a játékosok azt kiáltják: "god", vagyis "lábszár bőr". Hogy ezt hogy lehet lefordítani, nem tudom. Talán ezért hívják így, mert a két első és a két hátsó egyforma?)

4 egyforma - ez 4 pont. (Ez a "nalai" vagy "naluu". Ennek végképp nincs igazi fordítása, de talán a "nalaikh" igéhez van köze, amit a békésen legelésző nyáj állapotának leírására alkalmaznak.)

4 különböző - 8 pont. (Ilyenkor "naim", vagyis "nyolc" amit mondanak. De nevezik "kharlag tekh"-nek, azaz "tarka-fekete vadkecske bak"-nak is.

A játék addig tart, amíg valamelyik versenyző össze nem gyűjt pontosan 20 pontot. Ha valaki túl dob, akkor "leég", és pontjai nullázódnak. (Tehát pl. ha valakinek 18 pontja van, akkor godot kellene dobnia. Ha többet dob, akkor 20 pont fölé kerül, ami azt jelenti, hogy elveszíti az eddig gyűjtött összes pontot, és elölről kezdheti a gyűjtögetést.)

jatekok

2018\02\08

Lóverseny

Főleg a kisebb gyerekek kedvelt játéka a lóverseny. Különösebb ügyességet nem igényel, ugyanakkor izgalmas és szórakoztató. Neve mongolul: "mori uralduulakh".

A játékosok először kirakják a "pályát", azaz lovacskát formázó bokacsontokat helyeznek sorban el a szőnyegen. A játék hossza - a szerencsén kívül - a pálya hosszától függ, vagyis, hogy a lovasok mikor vágtatnak végig rajta. A pálya lehet egyenes, görbe, de akár vissza is kunkorodhat, a játékosok kedve szerint.

Ha kész a pálya, akkor minden játékos felállítja a saját "lovát" a kezdő pozícióba. (A "ló" kiválasztásánál a számunkra kedves formájú bokacsont megkeresése mellett szempont lehet, hogy - mint az igazi versenyeken is - hagyományosan csak "fiú lovak", szóval heréltek és mének versenyezhetnek. Kancák csak csikó korukban futhatnak versenyen. Ez a sagaj csontok esetében úgy néz ki, hogy a "nap-helyesen", vagyis jobb felé ívelt oldalú csontok hímnek számítanak, míg a bal felé, a nap járásával ellentétes irányba fordulók kancának. És, hogy miért ívelnek ide-oda a bokacsontok? Hát mert van balos, meg jobbos. Jól meg kell figyelni!)

0070.jpg

A játékosok 4 sagajjal dobnak. Mindenki csak egyet! Ahány ló bucskázott ki a markunkból, annyit léphetünk előre. Ha egy sem, maradunk. Ha véletlen sikerül kidobnunk a "durvun bekh"-et, vagyis a "négy erőst", akkor 4-et léphetünk előre, sőt, még egyet dobhatunk! (A "négy erős" azt jelenti, hogy a kidobott négy csontocska mindegyike eltérő pozícióban fekszik előttünk. Szokás még a dobásokhoz használandó bokacsontokat úgy válogatni össze, hogy kettő balos, kettő jobbos legyen.)

A játékot lehet "ló" helyett "tevékkel" is játszani. Ilyenkor a szabályok azonosak, csak éppen a csontok "teve" oldala lesz a felhasznált forma. A neve pedig: "temee uralduulakh".

0080.jpeg

jatekok

2018\02\06

Holdújévi mongol játszóház / Шагайн тогломны өдөрлөг

holdujevi_jatszohaz-fb-event.jpgA holdújév első napjaiban a mongolok szívesen játszanak birka bokacsontokkal, hogy egész évre biztosítsák a család szerencséjét. Mi is mongol és magyar családokat várunk, hogy játékkal ünnepeljük az ázsiai újévet.

Elsősorban birka bokacsontokkal fogunk játszani ügyességi, célba lövős, dominó szerű, kirakós, szerencse mondó játékokat. Lehetőség lesz tejes teát és ünnepi “fehér ételeket” is kóstolni. A program kisgyerekeknek, felnőtteknek, bácsiknak, néniknek is egyaránt élvezhető!
A belépés ingyenes, de szívesen fogadunk süteményeket, finomságokat és pénzbeli adományokat is.

Időpont: 2018. február 17. szombat 11-17 óra.

Cím: Cím: DocuArt mozi, 1092 Budapest. Ráday u. 18. – Erkel u. 15. (Bejárat az Erkel utcából.)

Mindenkit szeretettel várunk!


Монголын уламжлалт “Цагаан сар”-ын баярыг тохиолдуулан
УНГАР ДАХЬ МОНГОЛ ШАГАЙН КЛУБ-ээс зохион байгуулж буй
“ШАГАЙН ТОГЛООМЫН ӨДӨРЛӨГ”-т урьж байна.

Тус өдөрлөгийн хүрээнд Та бүхэн шагайн олон төрлийн наадгайгаар наадан, сүүтэй цай ууж, цагаан идээ амсан нэгэн өдрийг Монгол ба Унгар гэр бүл, залуучууд хамтдаа өнгөрүүлэх боломжтой юм.

Хаяг: DocuArt mozi, 1092 Budapest, Erkel utca 15.

Хугацаа: 2018 оны 2 сарын 17-ны 11.00-17:00 цагт

Өдөрлөг үнэ төлбөргүй болох бөгөөд Та бүхэн бууз, ааруул, чихэр зэргийг боломжоороо авчирвал бид баяртай байх болно.

klub

2017\07\10

Budapesti Nádom, 2017

2017. július 9-én különleges helyszínen, a Mátyásföldi repülőtéren ünnepeltük a Nádomot. A Mongol Sagaj Klub életében különösen jelentős ez az alkalom, mert egyrészt a budapesti nádomok sorában először került megrendezésre a sagaj lövészet valóban tradicionális keretek között, másrészt az ünnepség szervezésében és lebonyolításában klubunk kiemelt szerepet vállalt.

A birkózás és a kisgyerekek futóversenye mellett idén a sagaj lövészet volt a legnagyobb attrakció. Mondhatom, hogy igazán szép lövészpályát építettünk, és az érdeklődés is nagy volt. A versenybe 18-an neveztek; minden versenyző négy lövés adhatott le. A második körbe azok jutottak, akiknek volt legalább egy találatuk. A versenyt D. Suren, Szekszárdon élő barátunk nyerte, aki azóta lövészcsapatunkat erősíti. (Suren győzelme nem volt nagy meglepetés, ugyanis tudni lehetett, hogy igazi lövész, vagyis velünk ellentétben nem Youtube videókról tanulta a lövészetet.)

Mentés

klub

2017\06\18

Voltunk, láttunk, lőttünk!

Fenyvesliget családi- és sportnap, 2017. június 17.

Lővei Gábor sporttárs meghívására lövészetet szerveztünk a Fenyvesliget családi- és sportnap délutánján Kistarcsán, a Fenyvesliget lakóparkban. A mongol birka bokacsont lövészet mintegy belesimult a rendezvény hangulatába, ami családias, mosolygós és emelkedett volt. A lövészpályát a rock koncert első akkordjainak felhangzásakor sebesen összepakoltuk. Az esemény különös jelentőségét az adta, hogy Gábor meghívása - még januárban - volt a klub első, bemutatóra szóló hivatalos felkérése!

klub

2017\05\30

Beszámoló a Nagy Sportágválasztóról

A Mongol Sagaj Klub hatalmas sikerrel szerepelt a Nagy Sportágválasztón!

Először is azért, mert itt mutathattuk be először versenysportként a sagaj lövészetet, ráadásul rögtön egy 22 ezer fős sportrendezvényen.

Másrészt pedig azért, mert tisztában voltunk az esemény jelentőségével, és nagyon összekaptuk magunkat, hogy ügyesek és szépek legyünk. Célzóléceket és lövedékeket gyártattunk, hogy végre ne azt a két felszerelést gyilkoljuk tovább, amiből az egyik az enyém, a másik pedig a Magyarországon Élő Mongolok Egyesületéé, és csak kölcsönben van nálunk. Továbbá Novák Zoli sporttársunk, aki a szürke hétköznapokban szuper felkapott grafikusként dolgozik, szép szórólapot és fantasztikus csapatzászlót tervezett az alkalomra.

More:

klub

2017\05\24

A Mongol Sagaj Klub a Budapesti Nagy Sportágválasztón!

latkep.jpg

A Mongol Sagaj Klub kint lesz a Nagy Sportágválasztón!
A két nap alatt kilátogató kb. 20.000 emberből 3-4 ezer biztosan megfordul nálunk is. Nem tudom, hogy Mongólián kívül valaha láttak-e ennyien birka bokacsont lövészetet egy rendezvényen. Várunk mindenkit szeretettel!
2017. május 26-27., Merkapt Sportközpont, 1106 Budapest, Maglódi út 12/B.

Унгар дахь Монгол Шагайн Клуб Их спортын төрөл сонгох өдөрлөг гэдэгт оролцох гэж байна. Хоёр хоногийн дотор 20 000 гаруй хүн үзэж сонирходог энэ арга хэмжээний үеэр лав 3-4 мянган хүн биднийг үзэж сонирхох нь магад. Монгол улсаас гадна хаа нэгтээ монгол шагайн харвааг ямар нэг арга хэмжээний үеэр ийм олон хүн үзэж сонирхохыг би л лав мэдэхгүй юм. Та бүхнийг хүрэлцэн ирэхийг эрхэмлэн урья! Өдөрлөг 2017 оны 5-р сарын 26-27-ны өдрүүдэд болно. Хаяг: Merkapt Sportközpont, 1106 Budapest, Maglódi út 12/B.

More:

klub

2017\04\28

Mongol napok a Vörösmarty téren

Az első nyilvános bemutatónk!

Tegnap sor került a Mongol Sagaj Klub első nyilvános bemutatójára! A Mongólia Nagykövetsége által, a Vörösmarty téri forgatag közepén felállított jurtában rendezkedtünk be, ahol már hétfő óta zajlanak a mongol kultúrát bemutató programok.

A legnagyobb meglepetés a pakolászás közben ért minket, amikor egy idősebb hölgy mellém lépett, és közölte, hogy a Facebookról ismeri a lövészcsapatot, és szeretne nekünk ajándékozni egy mongol szőnyeget, amit sok éve hoztak Ulánbátorból. Teljesen meghatódtunk az ajándéktól. Mivel a szőnyeg Dzsingisz kánt magát ábrázolja, ezért a földre nem kerülhet, de majd találunk neki egy méltó faldarabot valahol. Ha más nem, hát a jurtában.

 

More:

klub