A bokacsont lövészetről általában

Szerző: Füredi Zoltán

A mongol ünnepek, évfordulók, jeles események hagyományos kísérője az "eriin gurvan naadam", vagyis a "férfiak három játéka". Nevével ellentétben – a birkózás kivételével – a sportokban nők is részt vehetnek: a lovas versenyeken kislányok és kisfiúk egyaránt nyeregbe, vagy legalábbis a versenylovak hátára ülnek, a manapság kissé háttérbe szorult íjászaton pedig rendre női versenyzők nyerik el a "mergen", "mesteríjász" címet.

A háromféle erőpróbához csatlakozik egy olyan hagyományos sportjáték, ami egyre népszerűbb ismét Mongóliában. Ez, a "sagajn harvaa", vagyis a birka bokacsont lövészet.

A birka bokacsont lövészet különleges sport. A káni udvarok, kolostori folyosók, nomád szállások kedvelt játéka Mongóliában a 13-dik század óta. Egyes kutatók szerint a csigacsont lövészet az íjászathoz szükséges készségek ébrentartását, a célzó és koncentráló képesség növelését, a húrt feszítő ujjak edzését szolgáló gyakorlat volt, amit elsősorban a téli időszakban játszottak a vadászatban és gyakran harcban is helytállásra kényszerülő pásztorok.

13887118_1752762098303257_137947358679609146_n.jpg

A versenyző fából készült vezetősínnel, a haslaggal irányítja a szarvasagancsból csiszolt, ék alakú "nyilat" a birka bokacsontokból felrakott cél felé. A középső ujjal pöckölt lövedék íves repülés után robbantja szerteszét a csontokat, amelyet a bírák dicsérő éneke nyugtáz, vagy célt tévesztve pattan vissza a fa emelvény hátlapjáról.

Az alábbi - angol nyelvű - filmből részletesen megismerhető a játék.

A csigacsont lövészet nem egyszerűen sport. Játék, szórakozás, versengés is persze, de egyben a pusztai hagyományok tiszteletét kifejező közösségi rítus. A játékban résztvevők igyekeznek megjeleníteni a "szépet". Azt, amit illőnek, követésre méltónak találnak viselkedésben, öltözködésben, társas szórakozásban. Igazi ÜNNEP!

Az alább beágyazott videót azért választottam, mert jól mutatja, hogy mit is jelent a bokacsont lövészet a mongolok számára. A felvételeken a játék menete mellett jól látszanak az elmaradhatatlan kellékek is, mint a hagyományos ruházat, a kumisz és a fehér ételek fogyasztása vagy a tubák élvezete. A filmecske tulajdonképpen zenei klip: a műdal természetesen a sagaj lövészetet énekli meg.

Mentés